Mi a HPV?

A humán papillomavírus vagy röviden a HPV, az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő vírusos betegség, ami mindkét nem esetében a végbél, száj nyálkahártya és a nemiszerveken kívül és belül egyaránt tüneteket okoz.

Mi a HPV? – Egy súlyos betegség, amit sajnos sokan nem vesznek elég komolyan. Nagy hiba, ugyanis ennek a HPV akár a rák kialakulásához is hozzájárulhat, elsősorban nők esetében a méhnyakrák kialakulásában. Éppen ezért fontos lenne, hogy a nők rendszeres méhnyakrák szűrésre járjanak, valamint mindkét nem rendszeres citológiai vizsgálatra járjon. Ez sajnos sokszor nem történik meg, pedig nagyon fontos lenne, hogy időben fény derüljön a betegségre, mivel ezáltal a súlyosabb betegségek kialakulása megakadályozható lenne. Ugyanakkor a HPV kimutatása és tipizálása más nyálkahártyákból is lehetséges. Sőt a HPV ellen akár védőoltást is beadathat magának a beteg. Akár kilenc komponensű HPV elleni oltás is beadható, mely széleskörű védelmet biztosít a HPV oltás által okozott rákos megbetegedések ellen. Ezt a védőoltást abban az esetben is megkaphatja, ha régebbi védőoltást már kapott.

A védőoltásnak a prevencióban van szerepe, ugyanakkor, ha már egyszer megfertőződött, viszont akkor sikerült legyűrnie a betegséget, abban az esetben is érdemes lehet beadatni a védőoltást, hiszen egy újabb fertőzést vagy egy másik törzset már nem biztos, hogy képes legyőzni a szervezete. Arról már nem is beszélve, hogy a HPV vírusos fertőzés, egy szóval a partnernek tovább adható. Emellett a rendszeres vizsgálatokról sem érdemes megfeledkezni. A Belvárosi Orvosi Centrumban urulógus, nőgyógyász, proktológus és nemigyógyász szakorvos segítsége egyaránt kérhető, így szükség esetén érdemes ellátogatni a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra.