Hasi ultrahang, kismedencei ultrahang a problémák kiszűrésére

Ultrahang során bővebb képet kaphatunk a belsőszervek állapotáról. Több okból is sor kerülhet a hasi vagy kismedencei ultrahang vizsgálatra.

Hasi ultrahang során betegségek elváltozások vizsgálhatók meg. A rosszindulatú daganatok, valamint ciszták, gyulladások mind megfigyelhetők a hasi ultrahang során. Ezenkívül az epekövek, gyulladásos folyamatok, vesekövek, valamint a hasnyálmirigy gyulladásos folyamatai is kimutathatóak. Az ultrahang segítségével pontosabb képet kaphat a problémáról, így a kezelőorvos is konkrét kezelést tud alkalmazni, magyarán tudni fogja a megfelelő gyógymódot. Így tehát látható, hogy a hasi ultrahang során nem csak a gyomor környékéről kaphat a beteg és orvosa teljesebb képet, hanem jóval komplexebb területről is.  Magában a hasüregben a megnagyobbodott nyirokcsomók is ábrázolhatók lehetnek, ezenkívül a hasüregi folyadék és a különböző bevérzések is kimutathatók.

A kismedencei ultrahang segítségével a kismedencei szervekről kaphat pontosabb képet, ehhez azonban szükséges, hogy a húgyhólyag vizelettel legyen teli. Ha ez nem így történik a szervek megítélése korlátozottan vagy egyáltalán nem lehetséges. Az ultrahangvizsgálat során akár hasi, akár kismedencei ultrahang vizsgálatról van szó, előtte legalább hat órával nem javallott a kiadós étkezés. Kizárólag könnyű, zsírszegény ételek fogyasztása lehetséges. Az ultrahang alatt és előtte sem szabad rágó gumizni, hisz attól az epehólyag összehúzódik. A vizsgálat előtti egy órában már az enni sem szabad. Az ultrahang során így teljes képet kap a korábban már említett szervek méretéről, szerkezetéről, valamint a különböző elváltozásokról. Az ultrahang vizsgálat nagyban hozzájárulhat a betegség pontos felderítéséhez.