Vákuumszivattyúk vásárlása akár már online is

A vákuumszivattyúk azok az alkatrészek, melyek arról gondoskodnak, hogy a fékrendszerben a fékek könnyebb működtetéséhez szükséges rásegítéséhez szükséges, illetve a fékpedál által kifejtett erő megsokszorozódása megvalósuljon.

Vákuumszivattyú alkatrészek számos szereppel rendelkeznek. Főként a fékezésnél fejtik ki a hatásukat, mégpedig úgy, hogy a rásegítős fékrendszereknél használatos vákuumszivattyú úgy segíti elő a fékezést, hogy a fékpadra ható emberi erő hatására jelentősen megnöveli a főfékhenger dugattyújára ható működtető erőt. Egyes motoroknál, a vákuumos fékrásegítők úgy fejtik ki hatásukat, hogy a pillangó szelep mögött a szívócsőben kialakuló vákuumot használják fel. A dízel motorok esetén ilyen szelep nem található. Ezeknél a motoroknál a fékrásegítést szolgáló vákuumot csak a vákuumszivattyúval hozzák létre. Amely mechanikai áttételeket generál és az autó motorján keresztül. Amennyiben hibrid, vagy elektromos autókat veszünk alapul, akkor erre egy külön villanymotor gondoskodik a vákuumszivattyú működtetéséről.

Az elmúlt években ezek a vákuumszivattyúk is nagyon sok fejlesztésen estek keresztül, így már nem a saját acéllemezeikből áll, hanem alumíniumból készítik ezeket a vákuumszivattyúkat. Továbbá fontos elmondani, hogy a vákuumszivattyú működésében meghatározó szerepe van a vákuumszivattyú elektromos motorjának. És ennek teljesítménye döntő módon befolyásolja a vákuumszivattyú hatásfokát. Illetve ezen felül még a hatásfokát is. Így ebből következik, hogy a villanymotorok minősége, konstrukciója és szerelési pontossága is nagyon mérvadó. Továbbá itt kell megemlíteni a tömítő alkatrészeket, melyek részt vesznek a vákuum létrejöttében.