Zsuffa Ákos (FVSZ elnök) a hazai felnőttképzési rendszer változásairól

Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke elmondta, hogy fontos lenne a hazai felnőttképzési rendszerben, egy új stratégia kialakítása, mint a Szakképzés 4.0. A megváltozott munkaerőpiaci kihívások miatt ez egyre sürgetőbbé válik.

Zsuffa Ákos (FVSZ elnök) elmondta, hogy a digitális átalakulás, az automatizáció, a mesterséges intelligencia kapcsán rengeteget hallani, viszont a képzések és a humánerőforrás-megoldások rendszere nem követik érdemben a változásokat. Zsuffa Ákos azt is kiemelte, hogy az Európai Bizottság és többek közt a PricewaterhouseCoopers (PwC) által szervezett brüsszeli konferencián elhangzott, hogy az Európai Unióban mindenki számára egyértelmű, hogy a munkahelyek nagyrésze, konkrétan negyvenhat százaléka komoly változásokkal néz szembe az automatizáció kapcsán. Ez elsősorban a rutinfeladatokat tartalmazó munkakörökre van kihatással. Viszont azt is meg kell említeni, hogy az újonnan létrehozott munkahelyek új fajta kompetenciákat és készségeket is igényelnek a szakismeret mellett.

Zsuffa Ákos kiemelte, hogy annak érdekében, hogy a többségnek megmaradjon a munkahelye, kezdve a betanított munkástól a szakképesített dolgozón, technikuson át a diplomásokig, digitális tananyagok segítségével kell a továbbképzéseket, tanfolyamokat szervezni. Természetesen az sem mindegy, hogy a tagállamok milyen képzési és finanszírozási rendszert alakítanak ki, továbbá a munkába állók, alkalmazottak, valamint munkahelyet váltok számára milyen megoldásokat találnak. Fontos ezekről a kérdésekről beszélni, tisztán látni a problémákat és az esetleges megoldási javaslatokról szót ejteni, hogy a képzési helyzet előrébb lendüljön.