Új közúti sebességhatárok léptek életbe Spanyolországba

Az elmúlt években bizonyára mindenkinek szembe tűnt az a változás, hogy a nagyvárosokban nagyon megszaporodtak a személygépjárművek. Melyek nem csak a környezetszennyezésre veszélyesek, de a járókelők életét is jobban veszélyeztetik.

Új közúti sebességhatárok léptek életbe Spanyolországba, melyet annak a következményeként hoztak meg, hogy csökkentsék a halálos balesetek arányát.  Spanyolország terültén mintegy 12 ezer kilométernyi útvonalon érvényesek az új sebességkorlátozásra vonatkozó szabályok. A spanyol közlekedési főizgatóság elmondta, hogy az eddig megszokott 100 kilométer/órás maximum sebesség helyett mostantól legfeljebb 90-nel szabad közlekedni azokon a közutakon, melyekre vonatkoznak az új jogszabályok. Ezek a korlátozások vonatkoznak személygépjárműre, motorra, autóbuszokra, de még lakókocsikra is. A teherautóknál ez a sebességkorlátozás nem 90-re, hanem még tovább csökken 80-ra. Ezek a változások és sebességkorlátozások nem vonatkoznak azokra az utakra, ahol az ellentétes haladási irányú sávokat, nem csupán felfestések, de különféle fizikai akadályok is elválasztják.

Azok az utakon továbbra is megmaradt a 100 km/óra, mint megengedett sebesség. Viszont ez a sebesség is csak a 3500 kilogrammnál kisebb járművekre érvényes. A nagyobb gépjárművek esetén ez a sebesség már nem megengedett. A módosítást a spanyol kormány még decemberben hozta meg, annak következményében, hogy az ilyen típusú utakon az elmúlt öt évben a halálos balesetek száma 75-80 százalékban megnövekedett. 2018-ban 877-en veszítették életüket különféle balesetekben ezeken az utakon. Annak érdekében, hogy mindenkihez eljussanak az új törvények az elmúlt időszakban közel 3000 közlekedési táblát cseréltek le.