Tippek a szakállnövesztéshez

A férfiak arcán a vastag, dús arcszőrzet ősidők óta az erő és a hatalom szimbóluma. A szakáll, de még a bajusz növesztése is igényel némi türelmet, hiszen több tényezőn is múlik, hogy milyen gyorsan nő az arcszőrzet. Befolyásolja a genetika, a haj növekedési üteme és a tesztoszteron szint is.

Bár nagyrészt a természet hatáskörébe tartozik, néhány dologgal elő lehet segíteni a növekedését. A sok pihenésnek és a megfelelő étkezésnek a szerepe a elsőre ellentmond a józan észnek, de a szőrnövekedés nagyon is összefügg egészségi állapotunkkal. Érdemes fehérjében gazdag ételeket fogyasztani, mint a tej, a tojás vagy a bab.

Az egészséges étrendet vitamin és ásványi anyag kapszulákkal is kiegészíthetjük. Kutatások igazolják, hogy egyes tápanyagok nagyban befolyásolják a szőr növekedésének ütemét. A biotin, a B6-, C- és E-vitamin, valamint a béta-karotin minden szakállnövesztő étrendjében szerephez kell, hogy jussanak.

A kiserkenő szakállat sokan a viszketés miatt túl hamar leborotválják. Egy mutatós szakállhoz legalább 4 hetet várni kell, ennek az időszaknak pedig sajnos velejárója a viszkető érzés. Ám amint a szakáll elérte végleges formáját, a szőrszálak megpuhulnak és nem kell többé vakarózni.

Sokaknál az arcszőrzet nem egyenletesen nő, bizonyos részeken üres foltok maradhatnak, ez esetben a kecskeszakáll az ideális, aki azonban dús szőrzetnek örvend, csak a formázásra kell gondot fordítania. Ha a bőr a szakáll alatt hámlani kezdene és kiszáradna, heti 2-3 alkalommal mossa meg a szakállát korpásodás elleni samponnal.