Stabilizátor – Addig örüljünk, míg nem halljuk!

Ha a stabilizátor feladatát szeretnénk mindössze pár szóban összefoglalni, akkor úgy jellemeznénk, hogy az autó egyenletes úton tartásáért felel. Az idő múlásával nagyon intenzív hatások érik, így elöregedik, megnyúlik, de akár el is törhet a kar. Egy szóval cserélni kell.

Stabilizátor neve sokat elárul, ugyanis az autó stabilitásáért felel, tehát azért, hogy az autó ne billegjen út közben. Ezt úgy kell értelmezni, hogy amikor az egyik kerék magasabbra kerül a másiknál, akkor a stabilizátor ellenáll ennek a hatásnak, így az autó stabilabban tud haladni és a benn ülők számára is kényelmesebb lesz a haladás. A stabilizátort úgy kell elképzelni, mint egy fém rudat, ami a kocsi két felén található kerekeket köti össze gömbcsuklókkal és gumi szilentblokkokkal. Elsősorban zaj- és rezgéscsillapító feladata van. Mivel több részből áll, így meglehetősen sérülékeny alkatrésznek nevezhető. Ezen okból kifolyólag többféle hibája lehet. A leggyakoribb, hogy valamelyik gömbfej idő előtt elkopik. Szintén gyakori, hogy a szilent gumi kiszakad vagy a szilentblokk leválik, lyukacsos lesz.

A stabilizátort érintő problémák közül a legsúlyosabb probléma, ha a stabilizátor rúd elferdül vagy el is törik. A hiba árulkodó jele lehet a felfüggesztés irányából érkező kopogó hang. Az elhajlott, törött alkatrészt nem lehet megjavítani, így jobb híján mindenképp ki kell cserélni. Ha erről van szó, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba és tekintse meg a széleskörű választékot. Az alkatreszek.hu webáruházból gyakorlatilag bármilyen autóba tud alkatrészt vásárolni! Bővebb információkért azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba és tekintse meg a széles körű kínálatot!