Spaklik (Spatulák) fajtái

A spaklikat, vagy spatulákat számos szakma használja az építőiparban. Például a kőművesek vagy a festők is az alapfelszerelésük részének tekintik. De mégis milyen típusú spaklik léteznek, és melyiket mire tudjuk használni?

A spaklik több módon is csoportosíthatóak a fogantyú anyagától kezdve a pengerész szélességén át egészen a felhasználásig. Talán ez utóbbival tudjuk legjobban elkülöníteni a spatulákat egymástól.

Nézzük tehát milyen spatulák találhatóak a kőműves és burkoló szerszámok között.

Spatulák festéshez. Ezek a leggyakoribb és legismertebb spatulák, melyek rozsdamentes acélból készülnek, fogantyújukat tekintve műanyag, gumi vagy fa anyagúval is találkozhatunk. Lehet szélesebb vagy keskenyebb a fémrész.

Homlokzati spatulák. Mivel nagyobb felületeken használják őket, ezért fontos, hogy a penge rész rugalmasabb legyen, míg a nyele erős.

Spakli
Spakli

Fogazott simítók. Ezek a fogazott spatulák arra szolgálnak, hogy a felületre került anyag egyenletes eloszlását biztosítsák. Nagyon jó szolgálatot tesz ragasztóanyagok eldolgozásához a felületek közé, a hatékonyabb anyagfelhasználást segítve.

Tapéta spakli. Műanyagból készült eszközök, melyek a tapéta alatt maradt légbuborékok kiszorítására, kisimítására használandó.

Gumi spatulák. Ezek a kemény gumiból készült burkoló szerszámok a csempék illesztéséhez használják a szakemberek. Általában szettben – több méret egybecsomagolva – kapható.

Saroklapátok. Ezek a speciális spatulák kimondottan a falsíkok találkozásánál tesznek nagy szolgálatot. Gyakorlott szakemberek szeretik, bár vannak, akik a hagyományos spatulákat részesítik előnyben még az ilyen nehéz munkaterületen is.