Őrizd meg kutyád fogainak egészségét!

A kutyák fogainak ápolása nem csak a szájhigiénia miatt fontos, de egészségi állapotukat is befolyásolja. Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is gyakoriak a fogproblémák, 4 éves kor felett 80%-uknál kialakult valamilyen típusú fogbetegség. A fogápolást már kölyökkorban célszerű elkezdeni, hogy a kutya megszokja és természetessé váljon számára.

A rossz lehelet, az elszíneződött íny, a hiányzó fogak, a rágással kapcsolatos nehézségek egyértelmű jelei annak, hogy a kutya fogaival nincs minden rendben. Ne várjuk meg, hogy a tünetek jelentkezzenek, még kölyökkorban vigyük el a kutyát szakemberhez, aki ellenőrzi a fogait és hasznos tanácsokkal is szolgál.

A kutyák többsége nem szereti, ha szájukban turkálnak, ezért fontos a fokozatosság. Minden egyes alkalommal jutalmazzuk meg a kutyát, amikor sor kerül a fogápolásra. A legjobb, ha hetente többször is megmossuk a kutya fogát az erre a célra készült, speciális fogkefével. Emberek számára készült fogkefét soha ne használjunk, mert könnyen felsérthetjük vele a kutya ínyét és szájüregét, fogkrémből is állatok számára készült változatot válasszunk.

Óvatosan kezdjünk hozzá a művelethez, felülről húzzuk fel a kutya pofáján a bőrt, hogy hozzáférjünk a szemfogakhoz. A fogkefét körkörösen használjuk, nagyjából 45 fokos szögben mossuk a fogakat. Fordítsunk különös figyelmet a fogaknak az ínyhez közelebb eső részére, ahol először alakul ki lepedék és fogkő. A fogmosás soha ne legyen küzdelem, ha az állat pánikba esik, hagyjuk abba.