Olajszűrő – ha új alkatrész szükséges

Az olajszűrő elsőre egyszerű berendezésnek tűnhet, de működése ennél bonyolultabb. Az olajszűrő meghibásodása komoly probléma, idővel cseréje elkerülhetetlenné válik.

Az olajszűrő feladata, hogy a motorolajban ne gyűlhessenek fel az olaj hatásfokát csökkentő fém részecskék, nem odavaló molekulák, különféle szennyezett anyagok és a nedvesség. Az olajat az olajpumpa egy papíralapú szűrőn átpréseli, ez alatt pedig a szűrőben elakad az olaj szennyeződés. Az olajszűrő az autó egyik fontos alkatrésze, hisz gondoskodik róla, hogy az olaj megtisztítva jusson vissza a motorba. A motorban a dugattyúk csúsznak a hengerekben és mindenféle forgó alkatrészek is vannak. Aki nincs tisztában a motor felépítésével, annak segítünk elképzelni, mi is történik benne és miért van szükség a motorolajra és annak tisztítására. A motorban a hengerekben dugattyúk csúsznak, és további forgó alkatrészek is vannak benne. Ezek közvetlen súrlódásának megakadályozására, vagyis kenéséhez szükséges a motorolaj, ami az erre kiképzett járatokban és tartályban cirkulál a járó motorban.

Manapság nem jellemző, hogy a motor működése közben szabad szemmel is jól látható darabok kerülnének az olajba, hála a korszerű motoroknak, azonban a nem tökéletes működés bármikor eredményezheti, hogy az olajbasalakanyagok kerülnek. Így talán nem kell tovább magyarázni, hogy az olajat mindenképp szűrni kell. Az olajszűrő egy konzervdobozra hasonlító fémházban elhelyezett szűrő. Úgy is lehet fogalmazni, hogy az olajszűrő a motor egy egyszerű berendezése, ami egyben nélkülözhetetlen védelmi berendezés is egyben. Bővebb információkért az olajszűrőről és azok fajtáiról a legkülönfélébb autókhoz látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba.