Mai névnap mindenki számára megtekinthető

Ha Európában vagy Latin-Amerikában él, és vagy keresztény vagy ortodox vallású, akkor tudja, mi a névnap, és valószínűleg meg is ünnepli. A világ többi része számára ez a hagyomány ismeretlen és kissé furcsa. Sok amerikai barátunk még csak nem is hallott róla.

Mai névnap megtekinthető mindenki számára a nevnap.eu weboldalon, tehát itt a helye nálunk ha ön is többet szeretne megtudni a névnapokról és kíváncsi arra, hogy ma kinek van névnapja. Ezen az oldalon megtalálható a nevek listája is, ahol ellenőrizheti, hogy melyik napon esik a névnapja, és talán elkezdheti ünnepelni a sajátját. A középkori katolikus egyház népszerűsítette a névnapok megünneplését, ahol az adott szentről elnevezett hívők az adott szent ünnepét ünnepelték. A születésnapok megünneplése a régi időkben pogány hagyománynak számított. Ma már nem sok országban ünneplik a névnapot, és például Horvátországban ez a szokás hazánkban a születésnapi ünnepléshez hasonló hagyománnyá vált. Szóval, olyan, mintha minden évben két születésnapja lenne! Na, ez már valami!

A névnapok megünneplésére elég gyakran adódott lehetőség, hiszen szinte mindenki ismert valakit, akit Annának vagy Máriának hívtak. Ha tehát az emberek bulizni akartak, a megoldás egyszerű volt: kinyitott egy naptárt, megnézte, kinek van a névnapja, megerősítette, hogy van-e ilyen nevű ember a barátai között, és még aznap este elment nála ünnepelni. Az ajándék miatt nem kellett sokat törődni: egy csokor virág bőven elég volt. A névnapi hagyomány gyökerei a katolikus vallásban gyökereznek, amely erősen jelen van hazánkban. A névnapokat a katolikus szentekhez kötik nagyon sokszor. Amennyiben megtekintené ma kinek van névnapja, itt a helye a nevnap.eu weboldalon, hiszen itt a névnapok eredetéről is többet tudhat majd meg.