Lerobbant az autó! – Mit kell ilyenkor csinálni?

Számtalanszor hallani olyan híreket, hogy lerobbant egy autó, valamint az utak mentén is olyankor látni pórul járt autósokat. Na, de mi van akkor, ha ez velünk történik meg? A legjobb, ha indulás előtt kötünk autós assistance biztosítást, így biztosan lesz kihez fordulni.

Bővebb információk, arról, hogy mit kell tenni, ha lerobbant az autó itt található. Bármi történt is, baleset, lerobbanás vagy műszaki hiba, az első lépés, hogy bekapcsolja a vészvillogót. Amennyire csak lehet le kell húzódni az útszegélyhez, ha van a közelben parkoló akkor oda, autópályán pedig a leálló sávba. Ha baleset történt, akkor ellenőrizni kell, hogy van-e sérült, ha igen, akkor minél előbb ki kell hívni a mentőket. Ha hívott autómentőt, akkor azt semmiképp ne a kocsiból várja meg, szálljon ki és ha vannak utasok, akkor őket is szállítsa ki a kocsiból és sétáljanak el biztonságos területre. A csomagokkal ilyenkor nem kell foglalkozni, ellenben láthatósági mellényt kell húzni, különösen este. Külföldi út esetén is fontos a láthatósági mellény viselése, különösen, hogy sok helyen pénzbüntetést is kiszabhatnak, ha nem viseli.

Nem szabad megfeledkezni az elakadásjelző háromszögről sem, aminek használatára a KRESZ különböző szabályokat ír elő. Autópályán a lerobbant autó mögött 200 méterrel kell elhelyezni, lakott területen kívül 100 méterre, míg lakott területen belül 50 méterre kell az autó mögött elhelyezni. Fontos, hogy jó minőségű elakadásjelző háromszöget tartson az autóban, mivel a gyenge minőségű a fényt sem veri úgy vissza, ami balesetveszélyes lehet. Ha az előbb felsoroltakkal megvan, akkor ideje autómentőt vagy autó szervizt hívni. Érdemes még indulás előtt felkészülni autós assistance biztosítás megkötéssel vagy pár hasznos telefonszámmal felszerelkezni!