Katalizátor tudnivalók

Ma már minden korszerű autó kipufogórendszerében található katalizátor. A katalizátor szerepe, hogy a minél tökéletesebb üzemanyag égést elősegítse a motorban, valamint csökkentse a kipufogó gáz káros anyag tartalmát.

A katalizátor megtalálható a benzines és dízeles autókban egyaránt. Maga az alkatrész a kémiában használatos vegyi katalizátor kifejezéstől kapta nevét. A katalizátor olyan anyagokat jelent, amik kémiai reakciókat gyorsítanak fel, úgy, hogy közben ők maguk nem változnak meg számottevően. A szó görög eredetű, latin végződéssel, jelentése pedig feloldás. A katalizátorok többféle felépítéssel és anyaggal rendelkeznek. Népszerű az úgy nevezett scr katalizátor, de hazánkban a magas Suzuki eladási mutatók miatt a Suzuki Ignis katalizátort is sokan vásárolják. Természetesen léteznek olyan katalizátorok is, melyeket nem kifejezetten egy autótípushoz készítenek, ezek az úgy nevezett univerzális katalizátorok. Ezek, valamint a sport katalizátorok valamivel drágábbak, mint az egyszerű széria tartozékok.

A katalizátoroknak a kipufogórendszerben van fontos feladatuk, itt szűrik meg a környezetre káros anyagokat és semlegesebb anyagokká alakítják. Manapság a három komponensre ható katalizátorok az elterjedtek, ezek a nitrogén oxidokat nitrogénné redukálják, miközben molekuláris oxigént bocsátanak ki. Némelyik gépjárműben előkatalizátor is található a hatékonyság növelésének érdekében, valamint a modern autókban kétféle katalizátor található. Az előkatalizátor segíti a káros anyagok lebontását még az üzemi hőmérséklet elérése előtt. A két katalizátor pedig egy házban helyezkedik el, így első rápillantásra fel sem tűnik, hogy két katalizátorról van szó. Ha katalizátorra van szüksége, javasoljuk, látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba.