Munka és zenehallgatás – Milyen hatással van a zene a munkavégzésre?

Napestig lehetne arról vitatkozni, hogy zenével jobb-e dolgozni vagy esetleg néma csendben. Az azonban biztos, hogy mindkét tábornak megvannak a maga képviselői.

Bővebb információkat a munka közbeni zenehallgatásról itt érhet el. Az ATP Szövegírás szövegíróit mindenképp megosztja a téma. Van, akinek szüksége van a háttérzajra, esetünkben a zenére, más csak és kizárólag néma csendben tud koncentrálni. Az utóbbi tábort valószínűleg nehéz volna meggyőzni, mi azonban mégis megpróbáljuk. Elsősorban annak érdemes zenét hallgatni munka közben, aki valamilyen kreatív munkát végez, vagyis nagy szüksége van a kreativitásra a munkavégzés folyamán. Természetesen nagyon nem mindegy, hogy valaki milyen hangerőn hallgatja a zenét. Alapvetően a szöveg nélküli zenék hallgatásával sokkal jobban lehet koncentrálni, mintha szöveggel rendelkezőt hallgatna.

Egy irodában általában csak akkor van néma csend, ha az ember egyedül dolgozik ott, ha vannak kollégák, akkor biztosan van alapzaj. A billentyű kopogás zaja, a nyomtató zaja, az emberek beszélgetése, a tűsarkú kopogása és még számtalan egyéb zajforrás, ami képes elterelni az ember figyelmét a munkáról. Ha van nálunk fülhallgató, akkor közepes hangerővel már kiválóan el lehet nyomni a külvilág zaját, ráadásul minket sem fog zavarni sem a zene hangereje, sem a külvilág zaja. Ha épp bal lábbal keltünk és a kávéautomata is csődöt mondott, akkor egy pörgős zene kiválóan fel tudja dobni a hangulatunk és motiváló ereje van. Különösen igaz ez akkor, ha hétvégén is dolgozni kell, érdemes ekkor is egy kis zenét segítségül hívni, hogy jobban menjen a munka. Bizonyos dallamok hatására akár új ötlet, ihlet is megszállhat minket, így mindenképp érdemes kipróbálni a munka közbeni zene hallgatást.