Indiai ginzeng, vagyis más néven ashwagandha

Az ayurvédikus gyógyászatban számos gyógynövényt alkalmaznak nagy sikerrel. Ezek egyike az indiai ginzeng, vagy egzotikusabb elnevezéssel ashwagandha. Ez az adaptogén gyógynövény elősegíti a test alkalmazkodóképességét főként a stresszel szemben.

Indiai ginzeng kapszula szedése jótékony hatással van a szervezetre. Többek közt az alváshiányra, továbbá a rossz minőségű alvásra is sokan használják. A pihentető, kellő mennyiségű és jó minőségű alvás nagyon fontos alappillére az egészségnek. Ha nem alszik jól, az az ébren töltött órákra is komoly kihatással van. Az ashwagandha a kimerültség, álmatlanság és az idegrendszer védelmére is előszeretettel használják. A pihentető alvás a testet és a lelket egyaránt regenerálja. Ha állandóan fáradt, akkor a megoldást nem a folyamatos kávézás jelenti, hanem a pihentető, nyugodt alvás. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a nem megfelelő, túl rövid alvás következtében nő a depresszió, szorongás, cukorbetegség, szívbetegség és magas vérnyomás kialakulásának esélye. Az indiai ginzeng a stresszes időszakokban is igazán hasznos, mivel a fizikai és pszichés megterheléssel szemben is javítja az ellenálló képességet.

Az ashwagandha a betegségekkel szembeni védekezést is elősegíti, mivel támogatja az immunrendszert. A kognitív és pszichomotoros teljesítményt is javítja, továbbá a memóriára is jótékony hatással van. A stressz több szempontból is negatív hatással van a szervezetre, azonban az indiai ginzeng kiválóan képes javítani ezeken a negatív hatásokon. Többek közt gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Ha a pihentető alvást hírből sem ismeri, memória problémákkal küzd, stresszes időszakon megy keresztül, akkor mindenképp érdemes indiai ginzenget fogyasztani és kiélvezni jótékony hatásait!