Hogyan alakul a K+F adókedvezmény?

Gyakran hallani és olvasni arról, hogy a hazai vállalkozások számára az egyetlen jó megoldás az életben maradásra a kutatás-fejlesztés és az innováció. Az ilyen jellegű projektek állami támogatásra is számíthatnak, megéri tehát elgondolkodni a bennük rejlő lehetőségeken.

A k+f adókedvezmény azokat a cégeket illeti meg, amelyek saját tevékenységi körükben kutatási-fejlesztési projekteket hajtanak végre. A kedvezmény adóalap-, és adókedvezmény formájában vehető igénybe, ezek főként a társasági adót, a helyi iparűzési adót és valamilyen szinten az innovációs járulékot érintik. A társasági adó kiemelt jelentőséggel bír minden cég életében, viszont jó hír, hogy a szükséges feltételek teljesülése esetén a kutatási-fejlesztési projektek közvetlen költségeivel csökkenthető a társasági adó alapja. Ismert a fejlesztési adókedvezmény jogcímen igényelhető kedvezmény is, melyet több éven keresztül is kihasználhatnak a vállalkozások.

A helyi adókról szóló törvény szerint a helyi iparűzési adó alapja a társaság nettó árbevétele. Ez csökkenthető olyan tételekkel, mint a kutatás-fejlesztés közvetlen költségei. Mivel az adó alapja csökken, így maga a helyi iparűzési adó is kevesebb lesz. Mindez közvetetten hatással van az innovációs járulék fizetésére is, hiszen annak alapja a helyi iparűzési adó alapja. Minden mindennel összefügg tehát, a lényeg pedig egyértelműen az, hogy a kutatás és az innováció irányába történő elmozdulás valós megtakarításokkal is járhat a vállalkozások számára. Hogy a termékfejlesztés, új piacok megnyerése, szervezeti átalakítások, vagy a marketing terén történik a korszerűsítés és megújítás, az mindig a cég profiljától, a vezető döntésektől és természetesen a rendelkezésre álló anyagiaktól függ. A megújulás nem csak kedvezményeket, de a bevétel növelésének lehetőségét is magában rejti.