Hogyan hosszabbítható meg a lambdaszonda élettartama?

Autótulajdonosként minden bizonnyal Ön is tisztában van azzal, hogy egyes alkatrészeket bizonyos kilométerszám után cserélni kell. Tipikusan ilyen az oxigénmennyiség mérő lambdaszonda is, amelyet a szakemberek szerint 200 ezer kilométerenként ajánlott cserélni.

A lambdaszonda működése tulajdonképpen az elektródái közötti feszültségszinten alapul, erre pedig az oxidén koncentrációja van hatással. Ha ez a feszültség érték kisebb, mint az előre meghatározott, akkor a kipufogógázban magas az oxigéntartalom és alacsony az üzemanyag. Mivel a lambdaszonda működéséhez legalább háromszáz fok szükséges, így az alkatrészei között fűtőszál is helyet kap. Maga az eszköz egyébként elkopik, így cserére szorul, a Kovács Autóalkatrész Kft. információi szerint körülbelül 200 ezer kilométerenként. A hosszú élettartam érdekében azonban korántsem mindegy, hogy milyen minőségű alkatrészt választunk, milyen üzemanyagot használunk, valamint odafigyelünk-e a gépjármű rendszeres karbantartására.

Lambdaszonda vásárlás alkalmával érdemes tudnia, hogy a minőségi darabok bizonyulnak jó választásnak, ugyanis ezek élettartamukat illetően sokkal megbízhatóbbak, mint a silány gyártmányok. A jó minőségű alkatrész segítségével üzemanyagot takaríthatunk meg, csökken a szivattyúk eltömődésének esélye, ráadásul kevesebb káros anyag kerül a környezetbe. Gazdaságossági szempontokat szem előtt tartva is érdemes a lambdaszonda állapotát rendszeresen ellenőrizni, alapvetően 30 ezer kilométerenként célszerű ezt megtenni. Üzemanyag választás során pedig érdemes a gyártó által előírtnál néhány számmal alacsonyabb oktánszámú benzint használni, ezzel csökkentve a rossz minőségű égéstermékek rendszerbe jutását. Lambdaszonda vásárlás alkalmával is keresse bizalommal az alkatreszek.hu kínálatát!