Forduljon a konzuli szolgálathoz, ha bajba kerül külföldön!

Sajnos nagyon kevesen vannak tisztában azzal, hogy külföldön sincsenek magukra utalva baj esetén, ugyanis bárhová is utazik, a konzuli védelem megilleti. Érdemes tisztában lenni vele, hogy lehetőség van egy űrlap kitöltésére, melynek köszönhetően baj esetén nem csak Ön, de hozzátartozói is elérhetőek lesznek.

Konzuli szolgálat kapcsán mindenképp érdemes tisztában lenni azzal, hogy baj esetén ide lehet fordulni a külföldön tartózkodó magyar állampolgároknak. A konzuli védelem módjáról, terjedelméről és formájáról a konzul dönt, aki az adott külföldi ország viszonyait, az igénylő rászorultságát és az igény megalapozottságát veszi figyelembe a döntés során. Job tudni, hogy nem minden távoli országban van elérhető távolságban magyar konzuli képviselet. Ilyen esetben sincs magára utalva a magyar állampolgár, ugyanis bármely uniós tagállam képviseletéhez lehet fordulni. Az egyik ok, ami miatt a konzuli szolgálathoz lehet fordulni, ha történik valami az útlevéllel, például ellopják, elveszik, vagy egész egyszerűen az utazás során derül ki, hogy az okmány lejárt.

A konzuli szolgálat kérés esetén értesíti a hozzátartozót, tájékoztatást nyújt az országban elérhető helyi ügyvédekről és tolmácsokról, valamint válsághelyzetben információt nyújt az adott helyzetről és segítséget nyújt a hazautazás megszervezésében. Egészségügyi vészhelyzetben a konzuli szolgálat informál a helyi orvosok és kórházak elérhetőségéről, valamint a hazautazás megszervezésében is segítséget nyújt. Ha a magyar állampolgár külföldön elhuny, akkor a konzuli szolgálat értesíti a hozzátartozókat és segít a holttest eltemetése vagy hazaszállítása kapcsán szükség tudnivalókat illetően. A konzuli védelem mellett az utasbiztosításról sem szabad megfeledkezni.