Mi mindent érdemes tudni a csecsemők és a víz adása kapcsán?

Nagyon sok szülőt foglalkoztat a kérdés, hogy a csecsemőnek szükséges-e vizet adni. A témában számos kutatás is indult. Ha te is a legjobbat szeretnéd babádnak és pontos válaszokra van szükséged, akkor arra bíztatunk, hogy olvass tovább, lentebb választ adunk kérdéseidre!

Víz adása csecsemőknek az első hat hónapban teljesen felesleges, mivel az anyatejes táplálás bőven elegendő. Az anyatej csodálatos, komplex táplálék, mely kellőképp magas víztartalommal rendelkezik, így nem szükséges semmiféle plusz folyadékot adni a babának. Ezt a WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet ajánlása is alátámasztja, illetve a témában végzett kutatások is ezt igazolják. Csak abban az esetben kell plusz folyadékot adni a babának, ha beteg, például lázas vagy hányásos-hasmenéses megbetegedéstől szenved. Emellett a nyári hőségben is indokolt lehet plusz folyadékot adni a babának, ha a kicsi nagyon izzad. A biztonság kedvéért érdemes kikérni a védőnő és a gyermekorvos véleményét is. Hat hónapos kort követően, amikor a baba lassanként megismerkedik a szilárd táplálékkal, megjelenik a szomjúság érzet. Ez abban az esetben is így van, ha a baba fűszer és só mentes szilád táplálékot kap.

Ha a babát plusz folyadékkal kínálod, akkor az lehetőleg tiszta, egészséges víz legyen, de semmi esetre sem cukros tea vagy üdítőital. Mielőbb rá kell szoktatni a babát a vízfogyasztásra, ugyanis később, amikor már nagyobb ez jóval nehezebb, különösen abban az esetben, ha korábban cukros italokat fogyasztott. A szülői példamutatást sem szabad elfeledni, így érdemes a szülőknek is tiszta, egészséges vizet fogyasztani. A kicsit kínáld cumisüvegből, a nagyobb gyerek pedig kaphatja a vizet csőrös itatóból vagy pohárból. Bővebb információkat a wellnetviztisztito.hu webáruházban találsz!