Fontos tudnivalók a konvektorokról

A konvektorok olyan készülékek, amik konvekciós hőre koncentrálódnak és nem egyszerű hőt szivárogtatnak kifelé. Ha a konvektor, mint fűtési alternatíva szóba jöhet a lakásában, akkor pár dolgot érdemes tudni róla.

Még több információért a konvektorokról klikkeljen ide. Az úgy nevezett síkképernyős radiátorok, más néven Type 10 és P1 radiátorok, alapvetően négyszögletes fém tartállyal rendelkeznek. Ezekről elmondható, hogy körülbelül pár hüvelyk vastagok és egy méter hosszúságúak. Vékonyak, emiatt hívják laposnak őket. Ezek a modern radiátorok legegyszerűbb fajtái és ezekből épül fel az összes többi radiátoros kialakítás is. A mai napig használják a konvektorokat, de nem kizárólag “konvekciós radiátorokként”.  A fülke mögött levő fémcsapszegek rétegének megcsavarásával ezek az okos konvektorok igazán nagy mennyiségű felülettel rendelkeznek a fém tartályhoz. A nagyobb felület azt jelenti, hogy a hőt a levegőáramokból sokkal jobban el tudja vonni. Mivel a hűtőbordák közötti hézagok szándékosan függőlegesek, és ez az ügyesen kompakt, mégis széles felület a fal és a radiátor panelje között található, hő csak felfelé haladhat, a hideg levegő ennek köszönhetően a szoba alján marad, amely a radiátor alsó részébe van kialakítva.

Minden radiátorról elmondható, hogy felmelegíti a helyiség alján lévő hűvös levegőt, amely felfelé emelkedik, mivelhogy a hő állandó, forgó hideg levegőáramlást hoz létre és meleg levegő jön ki belőle. De nem minden radiátor elnevezése “konvektor radiátor”. Tehát a fent említettek alapján minden radiátor hő konvekcióval működik, és a hőt oldalról is sugározzák. A konvektor radiátorok erre is képesek. Ha a fűtőtest mellett foglal helyet, akkor érezni fogja ennek az előnyeit. Kevésbé hatékony viszont a nagyobb helyiségek egyenletes fűtésére.