Felnőttképzők Szövetségének elnöke véleményezte a szakképzési változásokat

A szakképzést illetően komoly változásokra lehet számítani. Hogy mik ezek a változások, azt lentebb részletezzük, valamint azt is, hogy mit reagált a változás hírére a Felnőttképzők Szövetségének elnöke.

Felnőttképzők Szövetségének elnöke (Dr. Zsuffa Ákos) nemrégiben beszélt arról, hogy mit gondol a kormányzat által tervezett változtatásokról a szakképzés kapcsán, aki megosztott pár érdekes felmérés eredményét. Azzal eddig is tisztában voltunk, hogy manapság nem az a jellemző, hogy az ember egy munkahelyen dolgozik egész életében és onnan megy nyugdíjba. Az egyik ilyen felmérés erre reflektál, ugyanis előreláthatóan a mai gyerekek körülbelül 15 alkalommal fognak munkahelyt, de akár munkakört is váltani. Ez azt jelenti és a felmérés is rámutatott, hogy 2022-ig a munkavállalók nagy részének átképzésre, illetve továbbképzésre lesz szüksége. A jelenkori szakmabeli és munkahelyi kihívásokra megoldást kell találni, melynek egyik lépcsőfoka lehet, hogy az OKJ által jegyzett 760 szakképesítést lecsökkentenék kb. 200-ra, amiken belül, aztán tovább lehetne specializálódni.

Úgy tűnik a kormányzat is hasonló következtetésre jutott, hisz egy részt az OKJ-t a rengeteg szakmával el akarják törölni 2020-tól, és helyette két szakmalistát hoznának létre. Egyrészt lennének az alaptudást nyújtó alapszakmák, valamint a speciálisabb szaktudást jelentő képzések. A szakmák újraosztása 19 szakképzési ágazatba történik, így a következő évi felvételin már egy teljesen új választék várja a leendő középiskolásokat. Zsuffa Ákos úgy vélekedik, hogy ezek a változtatások a cégek, vállalatok számára is pozítivak, hiszen így gyorsabban lehet átképezni a munkaerőt az új technológiára, ezenkívül nyelvtanfolyamokon is egyszerűbben vesznek részt.