EGR szelep – Mi haszna van az autóban?

Az EGR szelep működése során a robbanáskor keletkező gázt a motor égésterébe fordítja vissza és újra elégeti, ami után jóval kevesebb káros anyag marad hátra, így ezt könnyebben megszűrik a részecskeszűrők és a katalizátorok. Egy szóval az EGR szelep beépítése által tovább csökkenthető a levegőbe jutó káros anyagok mennyisége.

EGR szelep nagyon hasznos benzines és dízeles autók számára egyaránt. Az EGR olyan nitrogénalapú vegyületeket forgat vissza az égéstérbe, amelyek az emberi szervezetbe, különösen a tüdőbe jutva, könnyedén csatlakoznak az ottani részecskékhez, ami komoly veszélyt jelent az emberi szervezetre, egészségre. Azonban az égetés jelentősen csökkenti a káros anyagok reagens tulajdonságát. Az újra égetés azért igazán hasznos, mert ezáltal visszaesik aktivitásuk, energiaszintjük. Az alacsonyabb energiaszinttel rendelkező, kevésbé reagens anyagok kevésbé károsak az emberi szervezetre nézve, de a katalizátorok és szűrők is jóval könnyebben tudják kiválasztani őket a kipufogó gázból.

A dízel és benzin üzemű gépjárművek működése közben számos káros nitrogén alapú vegyület jön létre, amik aztán a környezetbe jutva könnyen más részecskékhez kapcsolódnak, akár az emberi tüdőben is. Erre a problémára jelent megoldást egy úgynevezett EGR szelep, ami beiktatva a kipufogó és a szívósor közé a kiáramló füstgáz egy részét visszavezetik az égéstérbe, ennek következtében újra elégve kevésbé káros vegyületek keletkeznek, melyeket megszűrésére már képes a katalizátor vagy a részecskeszűrő is. ​Az EGR szelep feladata, hogy meghatározott mennyiségű kipufogógáz visszaáramoltatását és keveredését biztosítsa az égéstérbe, mindezt a szívócsövön keresztül. Bővebb információkért látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba!