Duzzadószalag használatánál kulcsfontosságú az előzetes tervezés

A talajvíz és úgy alapvetően a nedvesség okozta károk a mezőgazdaság mellett az építőiparban jelentik a legnagyobb problémát. Szerencsére ma már célzott eszközökkel rendkívül hatékonyan lehet fellépni és kellő odafigyelés mellett akár teljesen megelőzhetők ezek a gondok.

Az egyik leggyakrabban alkalmazott kiegészítő a duzzadószalag. Ez, a speciális anyagból készült szigetelő egy meglehetősen egyszerű szisztéma szerint látja el feladatát. Tekintettel arra, hogy a víz betörésének kockázata a betonelemek illesztésénél lévő munkahézagoknál a legmagasabb, itt elhelyezve a duzzadószalag lezárja a nedvesség útját. Mégpedig úgy, hogy a folyadékkal történő érintkezés hatására a szigetelő anyaga fokozatos térfogatnövekedésen megy keresztül, így pedig az idővel fizikai akadállyá válik. Óriási előny, miszerint ez a folyamat akárhány alkalommal végbe tud menni, ezáltal a duzzadószalag egy hosszú távú megoldást jelent. Ehhez persze mindenképpen szükség van a szakszerű telepítésre, amit alapos tervezésnek kell megelőznie.

Elsőként az adott projekt által támasztott követelményeket kell megvizsgálni. Ennek részét képezi az is, hogy feltérképezzük az adott terület sajátosságait. Tudniillik az optimális duzzadószalag kiválasztásához ismernünk kell a csapadékjellemzőket, a talajvíz állapotát és persze az sem mindegy, a felépítmény mekkora terhelésnek van kitéve. Ez ugyanis meghatározza a szigetelő anyagát, szélességét, a szükséges tapadást és persze a hőmérsékletingadozással szembeni ellenállóképesség mértékét is. Kifejezetten nagy hangsúlyt kell fektetni a vegyszerekkel történő érintkezés ellenőrzésére is, ennek elmaradása ugyanis a későbbiekben komoly károkhoz vezethet. Ugyancsak vizsgálni kell a már felhelyezett duzzadószalag makulátlanságát, ez a lépés tudniillik nagyban növeli a hatékonyságot.