A kutyaiskola többet nyújt, mint pár megtanult vezényszó

Sokan vannak azon a véleményen, hogy teljesen felesleges kutyaiskolába vinni az ebet, ugyanis az alvető parancsszavakat bárki képes megtanítani kiskedvencének, aki hajlandó időt szánni az állatra. Ez így is van, azonban nem csak azért megyünk kutyaiskolába, hogy az alapvető parancsokat elsajátítja az állat, hiszen ennél sokkal többet nyerhetünk vele.

Kutyaiskola, illetve a kutyaóvoda is rendkívül hasznos tud lenni, melyek előnyeit kiskedvencünkön láthatjuk. Ugyanakkor nem csak az állat, hanem a gazdi is sokat fejlődik, ha kellőképp nyitott erre. Ez ugyanis egy közös utazás, melyből mindkét fél sokat kamatoztathat. A szocializáció szempontjából nagyon hasznos a közösségben való tanulás. Ez rendkívül fontos annak érdekében, hogy az állat megfelelően reagáljon, ha emberekkel vagy más kutyákkal találkozik. Ez főleg akkor lényeges, ha az eb idősebb korban került a gazdikhoz vagy fajtájából kifolyólag hajlamos az agresszióra vagy a túlzott félelemre. A kutyaiskola biztosítja az állat számára a kellő fizikai aktivitást, illetve mentálisan is lefárasztja.

Természetesen a közös munka során a gazdi-kutya közti kötelék is erősödik. Az együtt töltött minőségi idő lehetőséget ad, hogy a két fél egymásra figyeljen és a köztük lévő figyelem elmélyüljön. Ha az állatnál bármilyen problémás viselkedés jelentkezik, akkor szintén érdemes ellátogatni a kutyaiskolába és egy profi szakember segítségét kérni. A túlzott agresszió, állandó rágási kényszer, folyamatos, ok nélküli ugatás olyan problémák, melyeken lehet változtatni. A tapasztalt oktatók hatékony segítséget tudnak nyújtani a fennálló panaszokra. Az már csak hab a tortán, hogy az állat valóban elsajátítja a legfontosabb vezényszavakat, azonban a fentiekből jól látható, hogy ennél sokkal többet kamatoztathatunk a kutyaiskolában töltött időből.