Bőrfertőzések kialakulása és típusai

Bőrgyógyászhoz általában akkor fordulnak az emberek, ha fertőző bőrbetegségre gyanakodnak. Ilyenek lehetnek a szőrtüszők, a bőrfüggelékek, a bőr és a köröm különböző fertőzései.

Bőrfertőzések kialakulása és típusai különbözőek lehetnek, ezek beazonosítása és gyógyítása a bőrgyógyász szakorvos feladata. Nem csak a karon vagy a lábakon, esetleg az arcon alakulhat ki fertőzés, de a nemi szervek fertőzései, a száj nyálkahártya és a végbél fertőzései is a bőrgyógyászati rendelés részét képzik. Ilyen problémákkal is a bőrgyógyászt kell felkeresni. A bőrfertőzéseknek két típusa van, vannak elsődleges és másodlagos bőrfertőzések. Az elsődleges bőrfertőzések azt jelentik, hogy a kórokozó károsítja a bőrt olyan mértékben, hogy azzal gyulladást okoz. Ez pedig jól látható hólyagok, sebek, bőrpír, göbcsék formájában. Emellett szubjektív panaszai is vannak a páciensnek, például viszketés, fájdalom, égés. A másodlagos bőrfertőzés, akkor alakul ki, ha már egy meglévő bőrgyógyászati megbetegedés helyén alakul ki a felülfertőzés.

Bőrfertőzés számos kórokozó miatt kialakulhat, például vírus, gomba, baktérium vagy állati élősködő által is. A bakteriális bőrfertőzések közül az egyik leggyakoribb az ótvar. Ez egy felületes gennyes bőrfertőzés. Nagyon gyorsan alakulnak ki a bőrfelszínén gennyes váladékkal teli hólyagok. Az orbánc egy mélyebb gennyes bőrfertőzés, amely gennykeltő baktériumok által a nyirokrendszerben okoz gyulladást. Hidegrázással, magas lázzal és az érintett területen bőrpírral jár a betegség. Leginkább a végtagokon, főleg az alsókon és az arcon alakul ki. További információkért vagy bőrgyógyász szakorvosok elérhetőségéért látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra.