Tintapatron típusok és jellemzőik

Ma már nem csak az irodaházakban vagy írószerekben van lehetőség nyomtatásra, de sok háztartás is rendelkezik nyomtatóval, így a lakásból kimozdulás nélkül lehet nagyobb mennyiséget nyomtatni.

Tintapatron nélkül nincs nyomtatás, azonban borsos áron juthatunk hozzá a legtöbb esetben, így a többség kétszer is meggondolja, hogy valóban akar – e nyomtatni. A nyomtatókhoz ma már elérhető árakon hozzá lehet jutni, azonban a tintapatronok tekintetében nem tapasztalható különösebb változás. Ennek okán sokan keresnek alternatív megoldásokat. A gyártók által piacra dobott tinta patronokat eredeti tonereknek nevezzük, melyek kifejezetten az adott nyomtatóhoz készülnek. Ezek az eredeti tintapatronok általában garanciával is rendelkeznek a gyártótól. Egy másik típus az úgy nevezett utángyártott tintapatron. Ezek egyszer már felhasznált, majd újratöltött patronok. Egyik nagy előnyük, hogy jóval olcsóbbak, mint az eredeti tintapatronok.

Az utángyártott termékek sok kritikát kapnak a minőségbeli teljesítményük kapcsán, azonban tesztek kimutatták, hogy közel hasonló minőséget tudnak biztosítani, mint az eredeti tintapatronok. Az utángyártott termékek esetében is két nagy csoportról beszélhetünk. Az egyik fajta esetében a használt patront jól kimossák, eltávolítják és kicserélik a mozgó részeit, majd alapos ellenőrzést követően újratöltik. Egy patront akár két – három alkalommal is újra töltenek, de az sem ritka, hogy ennél többször. A másik típus esetében a visszavásárolt patronokat, bármiféle felújítás vagy ellenőrzés nélkül töltik újra. Ez a megoldás nem éppen biztonságos a nyomtató működését tekintve, sok kockázati tényezővel kell számolnunk. Bármelyik típusú tintapatron mellett is tesszük le a voksunkat, a megfelelő tárolás nagyon fontos.