A testvérviszály okai

Valószínűleg senki sem találkozott még olyan testvérpárral, akik egész életükben tökéletesen kijöttek volna egymással. A testvérek között törvényszerű a harc, még ha csak időnkénti vitákról van is szó. Sokszor különösebb okra sincs szükség ahhoz, hogy a veszekedés kipattanjon, majd a vihar, amilyen gyorsan jött, olyan hamar el is ül.

A testvérviszály egyik alapvető oka, hogy két különböző személyiségről van szó. Az egyik lehet, hogy a tudományokban kiváló, míg a másik a sportokban verhetetlen. Az eltérő személyiségek biztos forrásai a konfliktusoknak, hiszen felkeltik a féltékenységet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szülők soha ne hasonlítgassák egymáshoz a gyerekeket, mert ezzel még tovább mélyítenék a köztük lévő ellentéteket.

Az egyenlőségnek kulcsszerepe van a testvérek között. Legyen szó ölelésről, kirándulások számáról, zsebpénzről vagy új ruhákról, a testvérek az egyenlőtlenség legapróbb jelét is érzékelik és hatalmas problémává nagyítják. A szülőknek a tévénézés kapcsán is érdemes szabályokat állítaniuk, hogy egyenlő idő jusson az egyik és a másik gyerek kedvenc műsorára.

Minden gyerek szereti, ha a szülei büszkék rá és megdicsérik. A testvérek között folyamatos versengés folyik a szülők kegyeiért és általában szinte minden téren. Ez az alapja lehet a haragnak, illetve a felnőttkorban is megmaradó rossz testvéri kapcsolatnak. Megelőzni kizárólag a szülők tudják kellő odafigyeléssel és átgondoltsággal. Ha a viszony két testvér között kibékíthetetlennek tűnik, érdemes gyermekpszichológus segítségét kérni.