A nyomásmérő kiválasztásánál több szempontot is vizsgálnunk kell

Nem csupán ipari környezetben, de háztartásokban is gyakorta szükséges a különféle folyadékok és gázok nyomásának rendszeres és precíz ellenőrzése. Ennek egyrészt biztonsági szempontból van kiemelt jelentősége, ugyanakkor az optimális hatásfok elérése is így valósítható meg a legegyszerűbben.

Erre a célra létezik egy speciális eszköz, a manométer, ismertebb nevén a nyomásmérő. Az elmúlt évtizedekben ezek architektúrái jelentős változásokon mentek keresztül, noha a hagyományos modellek még mindig igen nagy népszerűségnek örvendnek. Nyomásmérő vásárlásakor ugyanakkor nagyfokú körültekintéssel kell eljárni, ezért háztartási felhasználás esetén a kiválasztás és beszerzés feladatát mindig bízzuk tapasztalt szakemberekre. Ellenkező esetben akár az egész rendszer működése is veszélybe kerülhet, ami komoly balesetekhez is vezethet. Tudniillik egyáltalán nem mindegy milyen típusú manométer kerül beszerelésre, ugyanis egyes modellek csak bizonyos feladattípusokra alkalmazhatók.

Egy nyomásmérő esetében elsőként vizsgálnunk kell a szükséges mérési tartományt. Ennek tükrében kell megválasztani az optimális modellt, hiszen elengedhetetlen, hogy arról mindig leolvasható legyen a precíz érték. Ennek kapcsán érdemes odafigyelni arra is, hogy a jelzések a számunkra optimális mértékegységben legyenek megadva. Létezik nyomásmérő, amin pascalban, míg másik egységeken barban, vagy épp font per négyzethüvelykben van megadva a presszió értéke. Hangsúlyos kérdés az is, mekkora pontosságra van szükség. Jelentős eltérés tapasztalható ugyanis egyes modellek tekintetében aszerint, hogy mekkora az a legkisebb nyomásérték változás, amit már le tudunk olvasni a kijelzőről. Ipari alkalmazás vonatkozásában pedig kiemelt figyelmet kell fordítani a nyomásmérő felépítésére, hiszen ilyen felhasználási területeken a por és a nedvesség folyamatos jelenléte problémákat okozhat.