A komplex olajszűrő

Senki ne gondolja, hogy az olajszűrő egy egyszerű berendezés, ugyanis csak első pillantásra az. Az olajszűrő fontos feladatot lát el az autóban, ugyanis a motorolajat tisztítja meg a motorolaj hatásfokát gyengítő fémdarabkáktól, különféle szennyező anyagoktól és nedvességtől.

Olajszűrő kinézetre épp olyan, akár egy zárt ház, amiben a papír anyagból készült szűrőn átnyomja a motorolajat az olajszivattyú. Mindez igazán egyszerűen hangzik, azonban nem ennyire egyszerű a működési elve. Az előbb említetteken kívül a szerkezetben egy adott nyomásra konfigurált, úgy nevezett megkerülőszelep is megtalálható. Ennek feladata, hogy a motorolajat a szűrő elkerülésével akkor is átengedje, amikor a szennyeződések miatt a szűrő már eltömődött. Ezenkívül olyan esetekben is hasznos ez az alkatrész, amikor a motorolaj valamilyen okból kifolyólag nem tud áthaladni a papíron. Tehát minden olyan szituációban, amikor a motor nem kapna kellő kenést. A szerkezetben két másik szelep is megtalálható. A visszacsapószelep feladata, hogy a felpumpált olaj leállított motor mellett ne folyhasson vissza a forgattyúházba.

Ennek lényege, hogy ha mégis megtörténne, a következő indításnál ne kerüljön azonnal motorolaj a motorba. A másik szelepnek is ugyanez a feladata, azonban rendelkezik egy kiegészítő funkcióval is. Abban az esetben, ha olajszűrő cserére kerül sor, akkor nem engedi, hogy kifolyjon a fáradt olaj, így a környezet megóvásához is hozzájárul ez az alkatrész. Mivel az olaj keni a motor rezgő alkatrészeit és a súrlódó felületeket, ezért nagyon fontos, hogy az olaj meg legyen szűrve a különféle szennyeződésektől! Ha szeretne bővebben tájékozódni erről az alkatrészről vagy szeretne olajszűrőt vásárolni, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba és tájékozódjon!