Zsuffa Ákos a veszélyhelyzet alatti képzésekről

A koronavírus okozta veszélyhelyzet következtében az oktatás gyökeresen megváltozott. A korábban jól megszokott tantermi oktatás helyett digitális oktatás keretein belül sajátítják el a diákok a tananyagot.

Zsuffa Ákos – A veszélyhelyzetben a Felnőttképzők Szövetségének elnöke, dr. Zsuffa Ákos is a felnőttképzés fenntartásán dolgozik. Zsuffa Ákos a felnőttképzés aktualitásairól az illetékes minisztériummal és hatóságokkal egyeztetett. Ezenkívül az FVSZ elnöke javaslatokat is megfogalmazott. Az online oktatás történhet, e-mailen, telefonon és egyéb online platformokon, amit az oktatási intézmény választ. Az oktatás ugyanúgy folyik tovább, azonban online, ami nem teszi indokolttá a személyes jelenlétet. Természetesen az online oktatásban részt kell venni, a tananyagot el kell sajátítani és a vizsgák sem maradhatnak el. Azt is fontos kiemelni, hogy a támogatott felnőttképzésben résztvevők igazolható részvétele a képző és a képzett esetében is elszámolható, így semmilyen hátrány nem éri egyik felet sem.

A vizsgák említése kapcsán érdemes megjegyezni, hogy bár nem maradhatnak el, a képzési intézmények egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben. Nagyon sok vizsgának van gyakorlati része, melynél fontos lenne a személyes jelenlét, enélkül nem lehet levizsgázni. Szintén komoly fejtörést okoz, ha nem áll rendelkezésre megfelelő eszköz vagy digitális tudás. Nem csak a veszélyhelyzet, hanem az az utáni időszak is komoly feladat elé állítja a képzőket. Nem csak amiatt, hogy a veszélyhelyzetben is helyt álljanak, hanem amiatt is, hogy a veszélyhelyzet megszűnte után a gazdaság helyreállításában részt vegyenek, mivel nagy valószínűséggel rengeteg továbbképzésre vagy átképzésre lesz szükség.