Ultrahang vizsgálatok a Belvárosi Orvosi Centrumban

Az ultrahangos vizsgálatokmagas frekvenciájú, tehát emberi füllel nem hallható hanghullámok segítségével történnek. A szervezetbe juttatott hullámok számítógép segítségével képet alkotnak a szervezetről. Az egyes szervek és részek eltérő mértékben nyelik el a hanghullámokat és verik vissza, amik így különböző fényességgel jelennek meg a képernyőn.

Ultrahang vizsgálatok kapcsán érdemes tudni, hogy a szervezetre semmilyen káros hatással nincsenek a vizsgálatok során használt hanghullámok, így veszély nélkül lehet alkalmazni várandós nők és kisgyermekek esetében egyaránt. A különféle vizsgálatok eredményessége érdekében az orvosok különféle alakú és hullámhosszú vizsgálófejeket használnak. Az ultrahangos vizsgálat alkalmas a lágyrészek, hasi-kismedencei szervek, izmok, ízületek, valamint a nyaki és végtagi erek vizsgálatára. Továbbá várandósság esetén is ultrahangot használnak a fejlődő magzat vizsgálatára. Az ultrahangos vizsgálat egyáltalán nem jár fájdalommal, esetleg a hasi-kismedencei ultrahang esetében lehet némi mérsékelt nyomást érezni. A vizsgálat mindössze negyed órát vesz körülbelül igénybe, bizonyos esetekben némileg hosszabb lehet, például bonyolult keringési vizsgálatok esetén.

A vizsgálathoz az adott testrészen le kell vetkőzni. Nyaki vizsgálat esetén a nyakláncot is le kell benni. A legtöbb vizsgálat fekvő helyzetben történik, ritkán ülő helyzetben is el lehet végezni az ultrahangos vizsgálatot. Alsó végtag vizsgálata során indokolt lehet a hasra fordulás. A bőrre színtelen zselét ken a kezelőorvos, amely kiküszöböli a bőr és a vizsgálófej közti levegőréteget. A zselé bőrbarát, nem kell irritációtól tartani, a vizsgálat végén pedig papírtörlővel egyszerűen letörölhető. Ha ruhára is jutna, könnyen ki lehet mosni.