Tovább élnek azok a nők, akik később vállalnak gyereket?

A bostoni egyetem tanulmánya szerint tovább élnek azok a nők, akik 33 éves koruk után vállaltak gyereket, mint azok, akik az utolsó gyereküket 30 éves koruk előtt hozták világra. A kutatók mégis óva intenek attól, hogy a nők hosszabb élet reményében tolják ki a gyermekvállalás idejét.

A kutatók állítják, az utolsó gyermek születésének időpontja az öregedés mértékének mutatójaként is értelmezhető. A képesség arra, hogy egy nő viszonylag későn hozzon világra gyereket, azt jelzi, hogy a reproduktív rendszere lassabban öregszik, ez pedig igaz a test egészére is.

A kísérlet során 551 családot és 462 nőt vizsgáltak. Azoknak a nőknek, akik 33 éves koruk után szülték az utolsó gyereküket, kétszer nagyobb esélyük lett arra, hogy megérjék a 95. születésnapjukat, mint azoknak, akik 29 éves koruk előtt szültek utoljára. Bár az idősebb korban gyermeket vállaló nőket a társadalom részéről sok kritika éri, a kutatók szerint ez teljesen alaptalan.

Egy nő, aki viszonylag későn még képes természetes módon teherbe esni és szülni, idősebb korában is inkább megőrzi fiatalságát, mint azok a nők, akik 30 felett már nem tudnak természetes módon gyermeket világra hozni. 60 éves korukban nagyjából egy 40 éves nőnek felelnek meg, azaz az idő előrehaladtával is teljes értékű szülei tudnak lenni gyermekeiknek.

Hogy képesek teherbe esni, azt is mutatja, hogy valószínűleg jó egészségi állapotnak örvendenek. Ezeknek a nőknek a többsége nem elhízott, nem anorexiás és egészségesen táplálkozik, ami már önmagában is fontos tényező az élettartam szempontjából.