Tájékozódjunk a felnőttképzési törvényt illetően!

Aki szakmát szeretne tanulni, annak lassan felesleges az OKJ-t nézegetni, ugyanis az hamarosan a múlté lesz és egy új rendszert köszönhetünk, amit az alábbiakban egy kicsit részletesebben kifejtünk.

Felnőttképzési törvényt sokan ismerik, azonban a részletekkel kevesen vannak tisztában. Az OKJ vagyis az Országos Képzési Jegyzék 760 szakmát tartalmazott, ami nem meglepő módon, könnyen összezavarta azt, aki igyekezett ki igazodni a rengeteg szakma között. 2020-tól az eddig ismert OKJ-s rendszer megszűnne és helyette két szakmalista lenne bevezetve. Ezt úgy kell értelmezni, hogy a szélesebb körű tudást állami vagy egyházi oktatásban lehetne elsajátítani, míg a speciálisabb tudást felnőttképzési tanfolyamok keretein belül lehetne tanulni. Ez egy sokkal átláthatóbb és minőségibb rendszer, mint az OKJ-s. Régóta szükség volt a rendszer átalakítására, mivel a mai munkahelyi kihívásoknak egyáltalán nem könnyű megfelelni és ezt az OKJ-s rendszer sokszor nem is segítette elő. Manapság már az sem jellemző, hogy valaki egy munkahelyen dolgozzon hosszú évtizedekig. Tehát rengeteg embernek van szüksége átképzésre vagy továbbképzésre.

A szakképzési törvényt többen véleményezték, köztük maga a Felnőttképzők Szövetségének elnöke, Dr. Zsuffa Ákos is. Elmondása szerint a szakképzési törvény üdvözlendő, mivel már hosszú ideje szükség volt pozitív változásokra a felnőttképzés területén. Az is jó hír, hogy az iskolarendszerű képzés és a rövid idejű tanfolyam jellegű felnőttképzéseket nem két egymással versengő területként lehet jellemezni. Ha szeretne többet megtudni a felnőttképzést érintő aktuális hírekről, annak azt javasoljuk, hogy látogasson el a Felnőttképzők Szövetségének weboldalára, az fvsz.hu weboldalra.