Orr plasztika információk, műtét előtt állóknak

Vannak, akik sokat hezitálnak előtte, mások amint lehet belevágnak. Vannak, akik mindent elolvasnak előtte, mások az orvostól meghallgatják a lényeget és megelégszenek ennyivel. Vannak, akik szépészeti beavatkozásként használják, másoknak az érzékszerv funkcionális eltérése miatt döntenek mellette.

Orr plasztika nem mondható éppenséggel rutin műtétnek. Sokan életük folyamán legalább egyszer elgondolkodnak azon, milyen lenne egy – egy testrészüket átszabni, mellyel elégedetlenek. Az orr is azon szervek közé tartozik, melyet sokan megváltoztatnak formája vagy mérete miatti elégedetlenség okán. Ráadásul mivel az arcon helyezkedik el, az egyik legszembetűnőbb testrész, így bármiféle eltérés rögtön szemet szúr. Így takargatni sem lehet, ami további frusztrációhoz vezethet. Sokan emiatt önértékelési zavarokkal küzdenek, rosszabb esetben pedig pszichés problémák is jelentkezhetnek az illetőnél.  Főleg manapság számít sokat a külső, így nem csoda, ha valaki úgy dönt kés alá fekszik, hogy megváltoztassa kinézetét.

Orr plasztika esetén az operáció lényege az orr csontos és porcos vázának kívánt formára alakítása, valamint ebben a helyzetben való rögzítése. Az operáció időtartama nehezen határozható meg, de alapvetően másfél órával kell számolni. A betegnek a műtétet követően egy gipszsínt kell viselnie, mely a műtét végén kerül fel az orr külső részére. Ezenkívül számítani kell 2 – 3 napon át fennálló helyi fájdalomra, melynek mértéke csökkenthető fájdalomcsillapítók által. Nagyon fontos, hogy a beteg ne fújjon orrot, valamint ne is hajoljon, mivel az utóvérzést okozhat. A beavatkozás után a műtét helye bedagad, így az orron át való légvétel nehézkessé válik, ezért szájon át kell lélegezni. Az otthoni gyógyulás, valamint az erre vonatkozó utasítások betartása már a beteg felelőssége.