Nyílászárókra vonatkozó betörés elleni ellenállási osztályok

A statisztikák szerint a betörések jelentős része, több mint kilencven százaléka a nyílászárókon keresztül történik. Éppen ezért nem csupán a hőszigetelő képesség és az esztétikum fontos az ablakok esetében, hanem a betörés elleni biztonság is.

Ablak vásárlás esetén a többség elsősorban az árat tartja a legfontosabb szempontnak, aminek megvannak a hátrányai. Olcsó húsnak, híg a leve, ami az ablak esetében azt jelentheti, hogy habár tökéletesen záródik, azonban a betörések ellen nem nyújt kellő védelmet. Nem érdemes abban a naív hitben élni, hogy a betörések és egyéb negatív dolgok kizárólag másokkal történnek meg, hiszen az ördög sosem alszik. Tévhit, hogy a jogtalan behatoló a bejárati ajtón tér be a legtöbbször. Nagyon gyakran az erkélyajtón vagy valamelyik nyílászárón keresztül történik a behatolás. A magas biztonsági osztályba tartozó nyílászárók komoly akadályt jelenthetnek a betörők számára. Azonban érdemes tisztában lenni vele, hogy száz százalékos biztonság nincs. Ahogy fejlődik a technológia, a betörők is egyre ravaszabbak és újabb és újabb módon igyekeznek bejutni az otthonokba.

Az RC1 ellenállási osztály az alap biztonsági osztálynak felel meg. Ez az osztály már védelmet jelent a betörés ellen, az ide tartozó nyílászárók akár harminc másodpercig ellenállnak a fizikai behatolásnak, azonban a segédeszközökkel szemben nem sok esélyük van. A legkomolyabb ellenállási osztály az RC6-os, amely a tapasztalt betörőknek is komoly fejtörést jelent még akkor is, ha nagy teljesítményű elektromos géppel, például fúrógéppel esik neki a nyílászárónak. Ezeknek a nyílászáróknak húsz perc az ellenállási ideje. Bővebb információkért érdemes ellátogatni a bb-ablak.hu weboldalra, ahol minden fontos információ fel van tüntetve egy helyen!