Milyen előnyei vannak az alapos fogkő eltávolításnak?

A magyar páciensek jelentős része szenved valamilyen fogínyprobléma miatt. Mondhatni szinte mindenkinek van valamilyen ínyproblémája kezdve a banális, gyorsan helyrehozható problémától kezdve a súlyos, akár fogelvesztéssel járó fogínysorvadásig. Holott a fogíny problémákat egyszerű volna kezelni és számos súlyos betegség megelőzhetővé válna általa.

Alapos fogkő eltávolítás előnyei – A többség nem fektet nagy hangsúlyt a szájhigiéniára a jól ismert fogmosáson és szájvizezésen kívül. Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy idővel fogínybetegségekhez vezethez. Holott a fogínybetegségek, valamint az idő előtti fogvesztés jelentős része könnyen megelőzhető lenne. Az egyik legjobb megoldás az ultrahangos fogkő eltávolítás, melynek köszönhetően megelőzhető a fogak meglazulása és elvesztése. Az ultrahangos fogkőeltávolítás nem fájdalmas, legalábbis érzékeny páciensek esetében is csak minimális fogérzékenységgel jár. Az eljárás során a fogzománcra tapadt fogkövet az ultrahang rezgése választja le a fogakról. A kezelés igazán hatékony a fogíny feletti és alatti fogkövekre egyaránt.

A legtöbb páciens nem veszi észre a fogkövet, valamint a fogak körüli fogínytasakokat sem. Gyakori, hogy a páciens csak akkor fordul orvoshoz, amikor már a fogak júl érezhetően mozogni kezdenek. A fogínygyulladás nem egyik pillanatról a másikra jelentkezik, általában vannak kezdeti tünetek, mint például a fogínyvérzés, amit sokan nem tartanak komoly problémának. Hosszú távon a fogak meglazulnak, ami a fogat tartó csontszövet pusztulásának jele. A duzzadt íny és a kellemetlen lehelet szintén a fogínygyulladás általános jele, amiket a páciens szintén nem feltétlenül vesz észre magán. Ezért fontos, hogy rendszeresen, fél évente látogasson el kezelőorvosához. Bővebb információkat a budapestdental.hu weboldalon talál!