Mekkora méretű webtárhely az ideális?

Legyen szó hobbiprojektről, vagy üzleti célú weboldalról, az optimális működéshez elengedhetetlen a kifogástalan technikai háttér megléte. Utóbbi esetben ez a kérdés talán még hangsúlyosabb, hiszen komoly károkhoz vezethet, ha hosszabb ideig elérhetetlenné válik honlapunk. Ezt elkerülendő, igen körültekintően kell szolgáltatót választanunk.

Az optimális webtárhely ugyanis nem csupán gyors, de a rendelkezésre állási ideje is kimagasló. A ma elérhető hatalmas kínálat áttekintése során ezért fordítsunk kiemelt figyelmet ennek a tényezőnek a vizsgálatára is. Szerencsére a különböző fórumoknak, illetve kifejezetten a felhasználói értékeléseknek fenntartott oldalaknak köszönhetően könnyedén kiszűrhetjük a legmegbízhatóbb kiszolgálókat. Ezt követően azonban még szembesülhetünk egy igen komoly dilemmával, hiszen azt is nekünk kell meghatároznunk, vajon mekkora méretű webtárhely a legideálisabb számunkra. Ez laikusként gyakorta nem egyszerű feladat, ám az igényeink alapján azért körülhatárolható, milyen kapacitás mellett nem ütközünk majd korlátokba.

Ezt főképp honlapunk típusa határozza meg. Egy blogoldal esetében akár 1-2 gigabyte webtárhely is elegendő lehet, főképp, ha a tartalom nagy része kizárólag szövegekből áll. Egészen más a helyzet azonban akkor, ha a képek vannak túlsúlyban, a videós anyagok pedig egészen elképesztő helyigénnyel is rendelkezhetnek, főleg nagyobb mennyiség esetén. Előzetesen talán nem is gondolnánk, ám egy webshop kapcsán is tanácsos nagy webtárhely igénnyel számolnunk. Több száz, vagy akár ezernyi különféle termék leírása, képe rengeteg erőforrást felemészthet és ha menet közben döbbenünk rá, hogy alábecsültük az igényeinket, az komoly kellemetlenségekhez vezethet. A tárhely méretét illetően tehát sokkal jobb, ha inkább ráhagyással gondolkozunk, így ugyanis biztosak lehetünk a sikerben.