A szerelem lakat egy varázslatos hagyomány

Az egymás iránt érzett vonzódást nagyon sokféleképpen kifejezhetjük, ám van, amikor úgy érezzük, a szavak már nem elegendők és tettekre van szükség. Egy romantikus vacsora, vagy épp egy hosszú séta a csillagfényben mind-mind remek ötletnek számítanak, ám ha azt szeretnénk, hogy valóban egy örök emléket ajándékozzunk kedvesünknek, akkor másképp érdemes gondolkoznunk.

Egy szerelem lakat segítségével például ezt a célt könnyedén elérhetjük. Bár azt hihetnénk, ennek a szokásnak messzire visszanyúló gyökerei vannak, valójában nem is olyan régen kezdett el igazán elterjedni hazánkban. Noha a szerelem lakat eredetét sokan az ókori keletre datálják, a Kárpát-medencében elsőként Pécsett jelentek meg a romantikus üzenetekkel rendelkező zárak. Nagyjából fél évszázada került ki az első szerelem lakat a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium közelében található kerítésre, ám ekkoriban még nem a párok összetartozását hivatott bizonyítani ez a jelkép, hanem az épp érettségiző diákok búcsúját.

Az ezt követő években azonban egyre többen gondolták úgy, hogy érzelmeiket ezzel a megoldással is kifejezik. Ennek köszönhetően aztán kialakult a szerelem lakat varázslatos hagyománya hazánkban és Pécs mellett ma már több nagyvárosban is elérhetők olyan területek, ahová bátran elhelyezhetjük a jelképet. Mielőtt így cselekednénk, mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy pár szabályt feltétlenül be kell tartanunk. A legfontosabb, miszerint a szerelem lakat csak olyan helyre kerülhet ki, ahová a városvezetés és az önkormányzat azt engedélyezi. Ma már léteznek kifejezetten erre a célra létrehozott keretek, így biztosak lehetünk benne, hogy nem rongálunk meg privát ingatlanokat, így pedig az is garantált, hogy az általunk kihelyezett lakat hosszú évtizedekig, háborítatlanul a helyén maradhat.