Lambdaszonda, vagyis oxigénszenzor

A lambdaszonda egy olyan alkatrész, melyhez két elektróda tartozik. Ezek közt az oxigénkoncentráció szabja meg a feszültségszintet. Gyakorlatilag ez az alapja az alkatrész működésének. Abban az esetben, ha a szükségesnél alacsonyabb feszültség uralkodik benne, akkor a levegő-üzemanyag keverékben kevesebb lesz a nafta, a kipufogógázban pedig megnő az oxigéntartalom. Ez fordítva is igaz.

Lambdaszonda az autó fontos alkatrésze, melyet kevesen ismernek. Ahhoz, hogy az oxigénszenzor megfelelően működjön, minimum háromszáz Celsius fokos hőmérséklet szükségeltetik, ezért a mai gépjárművekben a szondát fűtőszállal látják el a gyártók. A vezetékeket megszámolva egyértelmű, hogy ha három vezetéket számolunk, akkor egy a jeltovábbításért, míg a másik kettő a fűtésért felel, egészen addig, míg az üzemi hőmérséklet eléri a maximális hőmérsékletet. Bizonyos esetekben négyvezeték található meg, melynek kapcsán nem a karosszériára kötik a földelést, hanem ezt a negyedik szál kapja. A lambdaszonda is azon alkatrészek közé tartozik, mely idővel elkopik, tehát cserére van szükség. Ennek általában kétszázezer kilométerenként jön el az ideje.

A lambdaszonda egyik fontos feladata az ideális üzemanyag-levegő arány kialakítása, másrészt a környezetvédelemhez is köze van, hiszen használatának köszönhetően kevesebb károsanyag kerül a levegőbe a kipufogócsőből. Nem csak érzékeli az oxigénkoncentrációt a kipufogórendszerben, hanem méri is azt, továbbá a katalizátor állapotát is óvja és fokozza a motorteljesítményt. Abban az esetben, ha tönkremegy, könnyedén ki lehet cserélni. Szerencsére ára sem túl drága, ezért célszerű mielőbb kicserélni. Ha szeretne minőségi alkatrészeket vásárolni kedvező áron, akkor érdemes ellátogatni az alkatreszek.hu webáruházba!