Így válasszunk gyerek játékot

Ma már minden szülő tudja, hogy mennyire fontos a játék a gyermek életében. A játéknak rendkívüli szerepe van; fejleszti a mozgásos és értelmi képességeket, kitartóbbá és elkötelezettebbé tesz és segít hasznosan eltölteni az időt.

Éppen ezért nem mindegy, milyen gyerek játék kerül a kicsik kezébe. A gyerekek szeretnek kreatívak lenni, ezért olyan játékokat (is) kell biztosítani a számukra, amellyel ezt a képességüket fejleszthetik. Ennek köszönhetően a kreativitásuk mellett a találékonyságukat és az intelligenciájukat is fejleszteni tudják.

A pszichológusok szerint nem szerencsés, ha egy gyermeket túl sok játékkal látunk el, mivel ilyen esetben nem tanul meg ragaszkodni a saját tulajdonához, nem tudja értékelni azt, amije van. Szülőként sokkal inkább azt kell szem előtt tartanunk, hogy a gyermekeink játékai többségükben fejlesztő játékok legyenek és megfeleljenek a gyermek életkorának, illetve fejlettségi szintjének.

A gyermeknek szüksége van különböző mozgásos játékokra. Ezeknek köszönhetően fejlődik a mozgáskoordinációja, illetve javulnak a motorikus képességei. Különösen fontos az ilyen jellegű játékok használata azoknak a gyerekeknek az esetében, akik lakásban nőnek fel és kevés időt töltenek a szabadban és a játszótereken.

A mozgáskészségek mellett a gyermek kreativitását is fejleszteni kell. Mint fenn írtuk, ez számos fejlesztő játékkal lehetséges, de nagyszerűek a rajztáblák, építős játékok és az egyszerű rajzolás is.

Ne feledkezzünk meg a labdáról sem! Az egyik legcsodálatosabb játék, amit valaha megalkottak. A labda nem csak a mozgást és az erőnlétet fejleszti, hanem a csapatjátékok lévén a szociális készségeket is erősítik.

Amíg a gyermek egészen kicsi, addig a szülő feladata, hogy a gyermek játékokat rendben és tisztán tartsa. Ez a rend kialakít egy szokást a gyermekben is, amely majd rendszeretővé és felelős felnőtté teszi.