Így tarthatod tisztán otthonod levegőjét!

Egy szülőnek az is feladatai közé tartozik, hogy biztonságos és egészséges környezetet teremtsen gyermekének. Biztonsági ülést szerelünk az autóba, elzárjuk a lakásban tárolt vegyszereket, de vajon mennyi figyelmet fordítunk arra, hogy otthonunk levegője egészséges legyen?

A rossz minőségű levegő egy sor betegséget idézhet elő a gyerekeknél. Növelheti az asztma és a légúti fertőzések esélyét, valamint erősítheti azok tüneteit. Egy kutatás szerint egy átlagos otthon levegője 2-5-ször szennyezettebb, mint az utcai levegő. Ez a téli hónapokban, amikor az ablakokat zárva tartjuk, még tovább romlik.

A megfelelő páratartalom fenntartása elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyerekek egészségesek maradjanak. Ha egy otthon túl nedves vagy túl száraz, táptalajt adhat a penészgombáknak, poratkáknak. A sok köhögés, tüsszögés hátterében akár a lakásban megjelent penész is állhat.

A párátlanítók segítenek megszabadulni a poratkáktól és a penésztől. Használatuk során fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk a készülékeket. Téli hónapokban a párásító lehet nagyon hasznos, ez megakadályozza a száraz levegő által okozott légúti irritációt. A szellőzés a legalapvetőbb módszer ahhoz, hogy otthonunk levegője mindig friss és tiszta legyen, mégis sokan ezt hanyagolják el leginkább.

Tárva-nyitva tartani az ablakot, azonban nem minden esetben lehetséges. Télen vagy olyan környezetben, ahol kifejezetten szennyezett a levegő, érdemes légtisztító berendezést vásárolni, különösen, ha a gyermek allergiás vagy légzési problémákkal küzd.