Hőszigetelés télen? Eláruljuk miért rossz ötlet!

Előfordulhat, hogy a gondosan ütemezett téli munkák megcsúsznak és beköszönt a hideg idő. Mit lehet ilyenkor tenni? Érdemes télen hőszigetelni vagy jobb halasztani ezt a munkát? A még nagyobb csúszás elkerülése érdekében vannak, akik télen is folytatják a munkát és belekezdenek a hőszigetelésbe. Ez azonban egyáltalán nem jó ötlet!

Hőszigetelés télen jó ötletnek tűnhet, hiszen így még gyorsabban elkészül a munka. A munkások majd kesztyűt húznak, meg valami meleg ruhát és már kezdődhet is a munka! A felújítási, építkezési munkálatokat viszont nem azért szokás felfüggeszteni az ősz végén, hogy nehogy megfázzanak a mesteremberek. A legtöbb anyag nem viseli jól a fagypont körüli hőmérsékletet, ezért fontos télen leállni a munkálatokkal. A színezővakolatok, valamint a ragasztópaszta is tartalmaznak vizes bázisú kötőanyagot. A teljes száradást követően a színezővakolat stabil, erős filmréteget képez és hosszú időn át biztosítja, hogy a vakolat tökéletesen tapadjon a felülethez. A kötőanyag kizárólag a teljes száradást követően képez filmréteget.

Abban az esetben, ha télen a nap folyamán körülbelül hat-nyolc fokban felviszi a színezőréteget, majd estére lehűl az idő, mielőtt bekövetkezne a száradás, akkor a folyamat lelassul, rosszabb esetben teljesen meg is áll. Ráadásul a kicsapódó pára miatt az anyag visszavizesedhet, így az egész folyamat lenullázódik. A helyzet még rosszabb abban az esetben, ha a hőmérséklet fagy pont alá süllyed. Ha télre maradnak a szigetelési munkálatok, akkor a legjobb, amit tehet, hogy megvárja a tavaszt. Természetesen tudjuk, hogy ez bosszantó, de jobb várni, mint ugyanazt a munkafázist kétszer egymás után elvégezni. Ha szeretne bővebben tájékozódni a témában, akkor látogasson el a fitinfo.hu weboldalra!