Horgászorsó választási dilemmák

A megfelelő horgászorsó kiválasztása sokak számára komoly dilemmát jelent. A legjobb tanács, amit adhatunk, hogy az orsókat úgy kell kiválasztani, mint a botokat, tehát azt kell szem előtt tartani, hogy milyen típusú horgászathoz szeretne vásárolni.

Horgászorsó vásárlása esetén az ember hamar szembesül vele, hogy milyen nagy választékból kell kiválasztani az ideális orsót, mely a horgászat során segítségünkre lehet. A horgászorsó lehet távdobó, univerzális, feeder, nagyhalas, pontyozó. Nagyon fontos, hogy a horgászorsó kiválasztását ne vegye félvállról, mivel a csapágy segíti a horgászatot, valamint a csapágy-kialakítástól függ a finom futás és a precizitás. A csapágy mellett szintén nagy szerepe van a zsinórkapacitásnak, a hajtókarnak és a féknek. A súly eloszlás és az orsó súlya sokkal inkább egyéni ízlés dolga, mindenki azt választja ki, ami számára megfelelő. Azzal viszont nem árt tisztában lenni, hogy hosszabb fárasztás során a könnyű orsó hatalmas előnyt jelent. Ha komplex rendszerben vizsgálja az orsót, akkor sokkal egyszerűbb megmondani róla, hogy horgász stílusához mennyire illeszkedik.

Orsó
Orsó

Az orsó kiválasztása során arra is ügyelni kell, hogy nem minden típusú orsó illeszkedik minden zsinórhoz. Tehát például a fonott zsinórt csak abban az esetben lehet használni, ha ezt a horgászorsó belső kialakítása is lehetővé teszi. Ha erre nem figyel oda horgászorsó vásárlás során, akkor rengeteg bosszankodással fog szembesülni és az értékes idő nem a halak kifogására fog elmenni, hanem az orsóval és a zsinórral való hiábavaló próbálkozásra. Ha szeretne még több információhoz jutni a horgászorsókat illetően, valamint szeretné felmérni a széleskörű választékot, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el a halcatraz.hu weboldalra!