Hogyan szabaduljunk meg a talajgombától?

Ha egyszer megjelent, a talajgombát nagyon nehéz kiirtani, ezért a probléma azonnali beavatkozást igényel. A legjobb, ha megelőzzük a kialakulását, de ha már bevette magát a kertünkbe, több módszer is létezik ellene, amivel hosszabb-rövidebb ideig tartó sikert érhetünk el.

Hagyományos módszer, hogy a gombával fertőzött talajt egyszerűen eltávolítják és új, egészséges földet hoznak a helyébe. Ennek a vége általában az, hogy a talajgomba néhány hét múlva újra felüti a fejét, hiszen a talaj mélyebb rétegeiben is jelen van és olyan szerteágazóan fészkel a talajban, hogy pusztán ezzel a beavatkozással nem lehet száműzni.

Azonban a talajcserének is létezik jobb módszere, mégpedig az, ha a talajt magas hőmérsékletnek tesszük ki. A gombát, amennyire tudjuk, távolítsuk el, ezzel legalább azt megakadályozzuk, hogy a spórák még inkább szétszóródjanak. Ha ez megtörtént, a talaj felső rétegét távolítsuk el és tegyük ki közvetlen napfénynek, hogy legalább 40 fokra felforrósodjon. A legjobb, ha néhány hétig hagyjuk kiterítve száradni a napon, hiszen a napfény fertőtleníti, megöli a benn élősködő gombákat.

Ha növeljük a talaj pH értékét, biztosak lehetünk benne, hogy a talajgombából semmi sem marad. A gombák nagy része a savas talajt kedveli, ezért ha valamelyest lúgosítjuk a megfelelő szerekkel, sikert érhetünk el. A gombaölő szerek helyett biztonságosabb a szerves anyagok alkalmazása. A kukoricadara és a szódabikarbóna is kitűnőek erre a célra. Szórjuk meg velük a talajt, majd bőségesen öntözzük meg, hogy mélyen be tudjanak szívódni.