Hogyan cseréljünk motorolajat?

Egy autóban rendszeresen ki kell cserélni dolgokat és nem árt ha néhányat közülük saját magunk is el tudunk végezni. Ilyen például az olajcsere is, amit rendszeresen meg kell csinálni. Ez nagyon fontos, ugyanis a rendszeres olajcsere jelentősen megnövelheti egy autó élettartamát.

Hogyan cseréljünk motorolajat? Először is olyan olajat kell vásárolni, ami a gyártó által előírt leírásban szerepel, a viszkozitást illetően. Tudnunk kell, hogy nem minden motorolaj egyforma, és hogyha nem a megfelelő típusút választjuk, akkor ez komoly károkat okozhat a motorban. Ezen kívül pedig a nem megfelelő olaj rontja a motor teljesítményét is. Miután tehát az autó motorjához megfelelő olaj került a kosárba, el is kezdődhet a munka. Első lépésként egy műanyag fóliát kell letenni a földre és ráhajtani a járművel. Ez azért szükséges, hogy ne legyen olajos a talaj. Ezt követően fel kell emelni az autót és megfelelően beállítani az emelőket. Ha ez kész, akkor elő is lehet készíteni a szükséges szerszámokat. Ezek a következők: csavarkulcs, leeresztődugó, szűrőkulcs, leeresztő edény és egy új szűrő.

Mielőtt bármi mást elkezdene, fogja az új szűrőt és kenje be az új olajjal a szűrő tömítését. Ezután el kell távolítani a leeresztő dugót, hogy kifolyhasson a régi olaj, majd a régi olajszűrőt is ki kell venni. Hogyha ez kész és teljesen kifolyt a régi olaj, akkor be kell szerelni egy új tömítést a dugóra, majd jól meg kell húzni. Nincs is más hátra, mint letörölni a többi olajcseppet egy ronggyal és el is van végezve a feladat. Egy olajcserét mi magunk is könnyen megoldhatunk, ha megfelelő olajt vásárolunk és követjük a fentiekben olvasható lépéseket. Bizony nem kevés pénzbe kerül egy ilyen művelet elvégzése, de ha egyszer megtanultuk, hogy hogyan kell, akkor nem kell szerelőhöz vinni emiatt az autót. Viszont minden esetben kérjük ki a véleményét ez ügyben akár a ka-autoszerviz.hu weboldalon keresztül!