Egy fóliasátor segítségével sokkal egyszerűbb a palánták nevelése

A múlt század második feléig még teljesen természetes volt, hogy a legtöbben értettek a növénytermesztéshez és az állattartáshoz is, hiszen a népesség jelentős része saját magának állította elő az ennivalót. Ez a tendencia azonban a városiasodással csökkenni kezdett. Ugyanakkor napjainkban egyre többen fordulnak ismét a háztáji mezőgazdaság felé.

A kezdeti időszakban gyors sikerélményre van szükség, ebben pedig egy fóliasátor hatalmas segítséget nyújthat. A szabadföldi palántanevelés ugyanis jó néhány hátránnyal rendelkezik, melyeket nem egyszerű kiküszöbölni. A legnagyobb gondot a termőtalaj állapota jelenti, lévén hazánkban az sok helyütt nem alkalmas erre a célra. Ugyancsak számolni kell a szélsőséges időjárással is, hiszen egy tavaszi fagy akár tönkre is teheti az egész munkánkat. Fóliasátor használatával azonban mindkét kockázatot a minimálisra redukálhatjuk. Egyfelől az ágyásokba ellenőrzött minőségű földet tehetünk, a beltéri klíma pedig pont ideális a palánták megfelelő növekedéséhez.

További pozitívum az is, hogy a kártevők ellen is hatékony védelmet nyújt a fóliasátor, lévén egy majdnem teljesen zárt felépítményről van szó. Ahhoz azonban, hogy hosszú távon is nagy megelégedéssel használhassuk, alaposan mérlegelnünk kell az igényeinket, mielőtt letennénk a voksunkat egy adott modell mellett. Az egyik legfontosabb szempont a fóliasátor mérete. Noha nem történik nagy baj, ha némiképp túlbecsüljük a kapacitásigényt, ugyanakkor ez akár jelentős plusz költséggel is járhat, így a saját érdekünkben is tanácsos alapos terveket készíteni. Precízen rajzoljuk fel az ágyások elhelyezkedését – és persze szélességét, illetve hosszát is -, így már látni fogjuk, mekkora fóliasátor az ideális számunkra. Aranyszabály, hogy inkább egy minőségibb darabot vegyünk, az ugyanis sokkal tovább kiszolgál majd minket.