Az elsavasodás kellemetlen tünetei, illetve megoldása

A szervezet elsavasodása komoly probléma, amelyet sokan nem vesznek kellőképp komolyan, pedig a lakosság jelentős részét érinti. Az elsavasodás legfőbb oka, hogy az emberek életvitele jelentősen megváltozott. Ez különösen a táplálkozási szokásokra igaz.

Elsavasodott szervezet népbetegségnek számít, azonban sokan nem veszik komolyan a problémát. Érdemes tisztában lenni vele, hogy a gyomorsav termelés a szervezet sav-bázis háztartásának nem része. A szervezet sav-bázis egyensúlya nagyon érzékeny rendszer. Ha felborul az egyensúly, akkor az enzimek működése jóval nehezebb. Ha a szervezet sejtszinten rosszul működik, akkor az a test életfolyamataira is kihatással van. Az elsavasodásnak vannak bizonyos tünetei, mint például a gyakori fejfájás, az állandó fáradtságérzet, az emésztési panaszok, a gyenge immunrendszer és a narancsbőr. Igazán súlyos esetben akár alvás zavarok, izomgörcsök, koncentrációs zavarok, ízületi problémák és koncentrációs zavarok is előfordulhatnak. Az elsavasodást akár otthoni körülmények közt is le lehet mérni, méghozzá indikátorpapír segítségével. A test pH értékét a vizeleten keresztül lehet lemérni.

Az ideális érték 7, viszont a 6,5 és 6,8 közti érték is az elfogadható tartományba tartozik. Az elsavasodás okai közé tartozik a dohányzás, az alkohol, kávé, valamint a túl sok savképző ital és étel fogyasztása. Ezenkívül a stressz és a mozgáshiány is hozzájárul az elsavasodáshoz. A túlsavasodás káros következményeinek elkerülése érdekében célszerű a savasodást előidéző okokat csökkenteni és lúgosító hatású élelmiszereket fogyasztani, mint a gyümölcsök, zöldségek, tojássárga és a teljes kiőrlésű gabonafélék. Továbbá a tisztított víz, a limonádé és a gyógynövény teák fogyasztása is igazán hasznos.