A melegítés történelme és folyamatos fejlődése

Az emberi társadalom számára a fűtés mindig központi kérdés volt. Az első szikra óta sok idő telt el, a módszerek pedig egyre kifinomultabbá váltak. Az alábbiakban végig vesszük, az első melegítésre vonatkozó próbálkozásokból, hogyan alakult ki a mai, modern fűtés.

A melegítés történelméről itt tudhat meg bővebb információkat! A becslések szerint körülbelül kétszázezer és egymillió hétszázezer évvel ezelőtti időszakra tehető az a korszak, amikor őseink először szikrát gyújtottak, annak érdekében, hogy melegen tartsák magukat. Anno, 2012-ben egy dél-afrikai barlang mélyén fedeztek fel elégett csontokat, melyek feltételezhetően körülbelül egy millió évesek lehettek. Az ókorban már nem csak tüzet gyújtottak, hanem a padlófűtés elődjét alkalmazták. A nyilvános fürdők a társadalmi élet és a római politika színterei voltak. Ezeket a fürdőket egy nagy központi tűz fűti, úgy, hogy az épület alatt keringő levegőt felmelegítette. Akkoriban ez hatalmas innovációnak számított és egy Sergius Orata nevű római nevéhez köthető feltalálása.

Talán meglepően hangzik, de amikor egy francia feltaláló létrehozta az első zárt melegvizes fűtési rendszer tervét, akkor nem az emberekre gondolt elsősorban, hanem tyúkketrecekre. Ugyanis a tyúkok tojásainak mesterséges inkubálására kifejlesztett találmány lehetővé tette a baromfi egész évben való termelését. James Watt 1785-ben elsőként telepített otthonában gőz alapú fűtést. Maughan, egy angol festő volt, aki elsőként használt háztartási célra szabadalmaztatott gázkazánt. Mivel az égéstermék nem került elvezetésre, ezért ezt a módszert nem lehet éppenséggel biztonságosnak nevezni. Így Marsh 1905-ben létrehozta a nikróm ötvözetet, mely számos előnye miatt hamar nagy népszerűségre tett szert.