A lambdaszonda működése

Az alkatreszek.hu széles kínálatában a lambdaszonda óriási választékban kapható, ráadásul igen pénztárcakímélő áron. A lambdaszonda a két elektróda feszültségszintjén alapszik amely benne található, vagyis ezt az oxigén koncentrációja határozza meg igazán. Amikor a feszültség kisebb a meghatározott értéknél, akkor a kipufogógázban nagyobb lesz az oxigéntartalom, és a keverék üzemanyagban szegény lesz, valamint ugyanez megtörténhet fordítva is.

A lambdaszonda alkatrész működése 300 C foktól indul, ezért fűtőszálat építenek az újabb típusú autókban levő lambdaszondába. Ezt a vezetékek számából is ki lehet következtetni, ha három vezeték van, akkor egy továbbítja a jelet, kettőt pedig biztosítja a fűtést, és létrehozza a szükséges hőmérsékleti fokot. A lambdaszonda is a kopó alkatrészek közé tartozik, ezért ezt az alkatrészt is cserélni kell, méghozzá 200 kilométerenként. A lambdaszonda érzékeli és méri a kipufogó rendszerben levő oxigént, így képes javítani a motor teljesítményét, valamint a katalizátort is védi. Ha hibás a lambdaszonda, akkor azt a műszerfal jelzi, cseréje pedig igazán egyszerű, ráadásul sokba sem kerül.

A lambdaszonda lényegében egy szenzor, hiszen az oxigént érzékeli, pont úgy, ahogy a szénmonoxid-jelző magja is, csak ez a szén-monoxidot érzékeli, a lambdaszonda pedig az oxigént. Nevét a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején kapta. Amennyiben többet szeretne megtudni a lambdaszondákról, vagy megtekintené teljes alkatrész kínálatunkat, akkor mindenképp megéri felkeresni weboldalunkat az alkatreszek.hu-t, és itt a szállítási információkat is megtekintheti. Ha kérdéseket tenne fel nekünk valamelyik alkatrésszel kapcsolatban, akkor ne habozzon, vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal az info@kovacsauto.hu e-mail címre írva, vagy tárcsázza a +36 62 468 444 telefonszámot.