Veszélyes fakivágás – Miért érdemes szakértőt hívni?

Van, amikor egyértelműen látszódik, hogy egy kerti munka elvégzése nem lesz sétagalopp és ha nem akarunk rosszul járni, akkor érdemes szakértőt hívni.

Veszélyes fakivágás esetén semmi esetre sem szabad kézbe venni a dolgokat és hűbelebalázs módjára nekiesni a fának. A szakszerűtlen fakivágással ugyanis csak nagyobb kárt okozhatunk, mint hasznot. Bizonyos esetekben egyértelmű, hogy a fakivágást nem szabad nekünk elvégezni, hanem szakértő segítségére lehet szükség. Ha a fa túl közel van a villanyvezetékekhez vagy a tetőhöz, sőt az ágai rá is nyúlnak, akkor mindenképp ki kell vágni. Már egy hiányzó cserép is komoly problémát jelenthet, ugyanis nagyobb esőzés esetén a padlás vagy a tetőtér könnyen beázhat, ráadásul a penész is megjelenhet. De, ez még a kisebb baj, rosszabb esetben akár maga a tetőszerkezet is megsérülhet. Ha lombhullató fáról van szó, akkor a levelek könnyen eltömíthetik az ereszcsatornát, valamint a kioldódó csersav kilyukaszthatja az ereszcsatornát. Villámcsapás esetén pedig gyorsan átterjedhetnek a lángok a tetőre.

Az átlag emberről elmondható, hogy nem mindennap vág ki fákat, különösen veszélyes fakivágásban nem mindennap van része, ezáltal tapasztalata sem, így azt javasoljuk, hogy forduljon szakemberhez. A favágó szakember rendelkezik az összes szükséges szerszámmal és alaposan megtervezi a favágás lépéseit. Nagy gondot fordít annak kiszámítására is, hogy a fa dőlési szögét kiszámítsa. Továbbá arra is ügyel, hogy a fa környezetében lévő fákat megóvja. Egy szóval jobb nem kísérletezni, hanem favágó szakemberre bízni a feladatot, különösen abban az esetben, ha veszélyes fakivágásról van szó. Bővebb információkat a fakivágás-tuskómarás.hu weboldalon talál!